Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere’de konut inşaatları, Eylül ayında bir yılı en hızlı genişlemesini gösterdi. Ekonominin iyileşmesi ve rekor düşük seviyede faiz oranları inşaatlardaki yükselişi destekledi.

Markit Economics’in Cuma günü açıkladığı verilere göre konut yapımı için olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ağustos ayındaki 59 seviyesinden 62.1’e yükseldi. Total inşaat göstergesi 59.9 ile Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Ekonomistler göstergenin 57.5 seviyesine geleceğini öngörmüştü. Sektörün istihdam göstergesi 3 ayın zirvesine ulaşırken, ticari inşaat da hızlanma kaydetti.

Veri, konut fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması ve mortgage kredilerinin artmasının ardından gayrimenkul sektörünün güçlendiğine yönelik sinyal verdi. BOE’nin Finans Politikası Komitesi  etçiğimiz hafta fiyatlardaki ivmelenmenin devam etmesini beklediğini belirtti. Komite öte yandan bu durumun finansal istikrarı mevcut durumda zayıflatmadığını ifade etti.

Londra’daki Markit ekonomistlerinden Tim Moore, “Konut inşası Eylül ayında belirgin bir ivmelenme gösterdi. Ticari inşaatlar, şirket yatırımlarının artması ve ekonomik koşulların talebi desteklemesi ile hızlandı” dedi.