Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rus mevkidaşı Aleksandr Novak ile yaptığı ikili görüşmede Türk Akımı projesi üzerine konuşmadıklarını, konunun iki taraftan uzmanlar tarafından tartışılacağını bildirdi.

Alaboyun, İstanbul'da düzenlenen G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nın sonunda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Toplantı boyunca 12 ikili görüşme yaptığı ve bunlardan birinin Rusya Enerji Bakanı Novak ile olduğu bilgisini veren Alaboyun, "Türk Akımı konusunu tartışmadık. Sadece Rus tarafından ve Türk tarafından gelecek iki uzmanın buluşup konuyu tartışmalarına karar verdik" diye konuştu.

Alaboyun, Türkiye'nin Almanya'dan sonra Rus gazının en büyük ikinci müşterisi olduğunu anımsatarak, iki ülkenin birçok ortak yönleri olduğunu ifade etti.

Böyle bir projeyi gerçekleştirmenin uzun zaman alabileceğine dikkati çeken Alaboyun, "TANAP projesinde müzakereler 3 yıl sürdü. Müzakere edeceğimiz daha çok konu mevcut" ifadelerini kullandı.

Alaboyun, Türk Akımı'nın Türkiye'ye gaz taşıyacak olan kısmının inşası ile ilgili bir itirazının olmadığına işaret ederek, öncelikle geri kalan üç hattın müzakere edilip, detaylarının ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

Sahraaltı Afrika'da enerji erişimine ilişkin sorulan bir soru üzerine Alaboyun, şu anda somut bir karar olmasa da bu konuda düzenlenen G20 toplantısının bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Alaboyun, Türkiye'nin Sahraaltı Afrika'ya açılımında Çin ile rekabet edip etmediğinin sorulması üzerine ise Türkiye'nin hiçbir ülkeyle rekabet içerisinde olmadığını, iki taraf için de faydalı olacak yatırımlar amaçladığını vurguladı.

AA