Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’li işverenler Eylül ayında 142,000 istihdam sağlayarak Bloomberg anketine katılan 96 ekonomistin beklentisinin altında bir performans gösterdi. İşsizlik oranı , insanlar işgücünü terk etmesi ile yüzde 5.1 ile 7 yılın en düşük seviyesinde değişiklik göstermedi. Ücret artışları duraksadı, Ağustos ayına ait istihdam verisi aşağı yönlü revize edildi.

ABD dışındaki ekonomilerde, özellikle Çin’de yaşanan yavaşlama ile tetiklenen finans piyasaları çalkantısı şirketlerin daha az personel istihdam etmesine yol açarak, tüketici harcamalarının zayıflamasına neden olabilir. Zayıf gelen istihdam verisi, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını geçtiğimiz ay artırmadan kaçınma kararı almasını doğrular nitelikte, Fed faiz artışını 2016’ya kadar erteleyebilir.

Massachusetts merkezli IHS Inc. baş ekonomisti Nariman Behravesh, “Riskten kaçışa geri dönüş olduğunu görüyoruz, şirketler biraz sığınaklarına çekiliyor. Bu durum beni de biraz endişelendiriyor. Havlu atmıyorum ama bizde bir duraksamaya neden oldu” dedi.

ABD Hazine tahvilleri, verinin ardından ekonominin yavaşlayacağı endişeleri ile yükselerek 10 yıl vadeli tahvil faizini New York saati ile 15.25’te yüzde 1.98’e itti. Faizi Perşembe günü yüzde 2.04 seviyesindeydi. Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 1 artış ile 1,942.98 puana geldi.

Ekonomistler, hayal kırıklığı yaratan istihdam verisinin Fed’in bu yıl için faiz artırım ihtimalini zayıflattığını belirtti. Ekonomistlere göre veri faiz artırımının Ekim ayındaki gelmesi ihtimalini ortadan kaldırdı ancak Aralık ayı veris öncesine göre daha düşük de olsa hala bir olasılık olarak görülüyor.