Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD istihdam verisinin beklentilerden zayıf geleceğini doğru şekilde tahmin eden bankalardan olan ve işlem hacmi bakımından en büyük Döviz traderı olan Citigroup Inc., Cuma günü açıklanan verinin dolarda değer kaybına yol açacağını öngördü. Bankaya göre küresel ekonomik büyüme endişeleri ile birlikte Fed’in faiz oranlarını artırma olasılığının zayıfladı ve yen ve euro gibi güvenli limanlar bu durumdan fayda sağlayacak.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verinin ardından 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. İstihdam Eylül 142,000 artış ile 201,000 seviyesindeki tahminin çok altında kaldı. Endeks verinin açıklanması öncesinde günlük bazda yukarı yönlü seyrediyordu.

New York’taki Citigroup G10 döviz stratejileri müdürü Steven Englander, “Veri öncesinde son yapılan işlemler yanlış yönde gitti. Dolayısıyla bu durum temelde etkiyi şiddetlendiriyor. Gelişen piyasalar değişiklik göstermezken, Avrupa ve Japonya yukarı yönlü hareket ediyor” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.4 gerilyerek New York’ta haftayı 1,208.91 puandan kapattı. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 değer kyabederek 1.1216 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.6 düşüş ile 119.91 yen oldu.

Döviz fonlarının getirilerini takip eden Parker Küresel Döviz Yönetimi Endeksi, yüzde 0.2 gerilyerek 128.15 ile 29 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi.