Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası dereclendirme kuruluşu Standard & Poor’s petroldeki gerileme ile Exxon ve Chevron’un görünümü “negatif”e düşürdü.

Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp., S&P’nin görünüm ve kredi notlarını düşürdüğü ABD’li petrol ve doğal üretileri arasında yer alıyor. Petrol sektörü, fiyatlardaki düşüş nedeniyle, nakit akışı ve likidite bakımından zarar görüyor.İ

S&P, Cuma günü yaptığı açıklama ile Chesapeake Energy Corp., Denbury Resources ve Whiting Petroleum Corp.’un notunu düşürdü, Exxon ve Chevron’aun görünümüne “negatif”e çekti. S&P analistleri Thomas Watters ve Carin Dahne-Kiley, “Exxon, 2009’daki son döngüsel emtia fiyatı sırasındakinden kayda değer biçimde daha fazla borca sahip, ancak üretim yukarı yönlü ve maliyetler benzer seviyelerde” değerlendirmesi yaptı.

Petrol fiyatları geçtiğimiz yılın zirve seviyesinden yüzde 58 geriledi ve Wood Mackenzie Ltd.’ye göre Kuzey Amerika enerj yatırımlarındaki 1.5 trilyon doları tehdit etti. Petrol, ABD’de petrol stoklarının 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyretmesi ile varil başına 45 dolara yakın seviyede takılı kaldı. Öte yandan OPEC de rekor seviyeye yakın bir üretim gerçekleştiriyor.