Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hegde fonları, 6 haftadan bu yana ilk kez petrolde yükseliş görüleceği beklentisi ile açtıkları uzun pozisyon sayısını düşürdü. Rusyanın üretimi Sovyet Birliği’nin çöküşünden bu yana en yüksek seviyeye çıkması ile petrolde toparlanmaya inanç zayıfladı.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre spekülatörler, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) net-uzun pozisyonları 29 Eylül’de sona eren haftada yüzde 9.1 düşürdü. Uzunz pozisyonlar 12 haftanın zirvesinden gerilerken, düşüş beklentisi ile açılan pozisyonlar yükseldi.

Energy Information Administration verilerine göre ABD’nin petrol üretimi Haziran ayında ulaşılan 40 yılın en yüksek seviyesinden günlük  514,000 varil geriledi. Baker Hughes Inc.’in 2 Ekim’de açıkladığı verilere göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. WTI petrol, Çin’in yavaşlayan ekonomisi ve Rusya’nın üretimi 20 yılın zirvesine çıkarması ile geçtiğimiz ay Haziran’dan bu yana en dar aralıkta işlem gördü.

New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, “Sadece ABD üreticileri küresel arz fazlasını düşürmek adına payına düşeni yapıyor.  Rusya gibi diğer ülkeler fazla üretim yapıyor. Küresel ekonominin yavaşladığı dikkate alındığında ABD’li üreticilerin üretimde indirime gitmesi çok etkili olmuyor” dedi.

WTI petrol, Nymex elektronik işlemlerde verinin oluşturulduğu haftada yüzde 1.3 gerileyerek varil başına 45.23 dolara indi ve Cuma günü 45.54 dolardan kapanış yaptı.

Yatırımcılar, petrol vadelilerini takip eden en büyük ABD ETF’si ABD Petrol Fonu’ndan Eylül ayında 393 milyon dolar çekti. Söz konusu çıkış Nisan ayından bu yana en yüksek olarak kaydedildi.