Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, “Kongre, Fed’in para politikası hedeflerine finansal istikrarın eklenmesini isteyebilir” değerlendirmesi yaptı.

Şu an Fed’in iki görevi bulunuyor: Fiyat istikrarı ve enflasyonu alevlendirmeyen düşük işsizlik seviyeleri. Ancak bu ikisi bile tartışmalı durumda. Avrupa Merkez Bankası dahil olmak üzere pek çok merkez bankası ana olarak enflasyon düşük ve isitkrarlı tutmaktan endişeli. Ancak Rosengren, Cuma günü yayımlanan ve finansal riskler ve faiz politikası konferansı ile aynı zamana denk gelen yazısında  Fed’in üçüncü bir göreve sahip olması gerektiğini savundu.

Rosengren, yazısında “Finansal istikrarın para politikası yapıcıların net bir değerlendirmesi olması gerektiğine inanmak için nedenler var” ifadesini kullandı.

Rosengren, Fed politika yapıcılarının geçmişte politikası kararlarını finansal çalkantıya dayalı olarak değiştirdiklerini dair kanıt bulduğunu ifade etti.

Rosengren: Faizler 2015’te artırılabilir

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Reuters'in haberine göre, Cuma günü açıklanan istihda verisi öncesinde yaptığı değerlendirmede ilk faiz artırımının 2015’te yapılmasını desteklediğini ifade etti. Veri, ABD’li işveren Eylül ayında ekonomist beklentilerinin çok altında istihdam sğladığını gösterdi. İstihdam verisinin Rosengren’in görünümünü değiştirip değiştirmediği belli değil.

Rosengren, verdiği bir röportajda, “Pozitif veriler görmeye devam edersek faiz oranlarının yıl sonuna kadar artırılmaya başlanmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Bence toplantıdaki diğer çok pek çok katılımcı ABD ekonomisinin güçlü seyrinin sürmesini bekliyor ve işgücü piyasasının sıkılaşacağını düşünüyoruz. Faizlerin bu çeyrek dönemde bir zamanda artırılmaya başlanması uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

Rosengren, bu yıl Fed politikasında oy kullanmıypr ancak politika belirleme toplantılarında yer alıyor.