Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Volkswagen AG’in bir sonraki başkanı Hans Dieter Poetsch, dizel emisyon skandalının Alman otomobil üreticisi için varoluşsal bir tehdit oluşturabileceğini uyarısında bulundu. Diğer taraftan , Şansölye Angela Merkel çalkantının Almanya’nın itibarı üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını dile getirdi.

Yani başkan olarak tayin edilen Poetsch, Welt am Sontag Gazetesi’ne göre geçtiğimiz hafta bir grup yöneticiye, “Skandal, şirket için varoluşu tehdit eden bir kriz yaratıyor” dedi. Welt’in haberine göre Poetsch, Almanya merkezli şirketin herkesin çaba göstermesi ile krizin üstesinden geleceğine emin olduğunu sözlerine ekledi.

Volkswagen ve Almanya endüstrisi, 18 Eylül’de ABD’li regülatörler tarafından yapılan suçlamalar ile sarsıldı. Volkswagen’in dizel araçların gerçek emisyonları ile ilgili regülatörleri aldatmak için yıllardır bir yazılım kullandığı ortaya çıktı. Bu durum 11 milyon araç sahibini etkilerken, dünya genelinde regülatörler ve yatırımcılar bazı yanıtlar bekliyor. Kriz, şirketin değerinden yaklaşık 30 milyar euronun (34 milyar dolar) gitmesine neden oldu.

Merkel, Eylül ayındaki ifşaatlardan bu yana çoğunlukla sessiz kalmayı tercih etti. Merkel, “Bu olumlu olmayan bir dönüm noktası. VW’nin hızlı bir şekilde gerekli şeffaflığı sağlaması ve problemleri çözmesini umuyorum” diye konuştu.

Merkel, Pazar günü Deutschlandfunk’a verdiği röportajda, “VW meseleyi hızlı bir şekilde çözmesi gerekiyor. Alman endüstrisi itibarının, bir iş lokasyonu olarak Almanya’ya olan güvenin çok sarsılmadığına inanıyorum. Bu durum Almanya’yı iyi bir iş lokasyonu olarak görmeye devam etmeyeceğimiz anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.