Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, talebin zayıflamasının etkisiyle rakip üreticiler karşısında varillerini rekabet edebilir durumda tutmaya çalışıyor. Suudi Arabian Oil Co., Asya ve ABD için Kasım ayı petrol satış fiyatını düşürme kararı aldı.

Devletin sahip olduğu Saudi Arabian Oil Co., Asya için resmi orta dereceli petrol satış fiyatını bölgesel göstergenin varil başına 3.20 dolar altına çekti. Ekim satuşlarında indirim seviyesi 1.30 dolardı. Suudi petrolü için ana pazar olan Asya için yapılan indirim, Bloomberg’in derlediği verilere göre, Şubat 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu tarihte indirim varil başına 2 dolar seviyesindeydi.

Küresel gösterge olan Brent petrol, Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyelerinin fiyatları desteklemek için üretimi azaltmak yerine pazar payını korumayı seçmeleri ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Brent petrol, Temmuz 2014’te varil başında 100 doların üzerinde seyrediyordu. Brent petrol, Eylül’de ortalamada 50 doların altında işlem gördü.

Saudi Aramco, Asya için Arap hafif petrol fiyatındaki indirimi varil başına 1.70 dolar genişletti. İndirim Bloomberg anketine katılan 7 rafineri ve traderın 1.90 dolar seviyesindeki tahmin medyanının altında kaldı.

Şirket, ABD için Kasım ayına yönelik hafif, orta ve ağır dereceli petrol fiyatlarını varil başına her biri için 30 sent düşürdü. Orta dereceli petrol  bölgesel göstergenin 85 sent altından satılacak.