Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Suudi Arabistan’ın net yabancı varlıkları Ağustos ayında yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altına gerilemesi ile güçlük çekiyor.

Ülke merkez bankası tarafından tutulan net yabancı varlıklar, düşüşü 7. aya taşıyarak 654.5 milyar dolara indi. Temmuz’da yabancı varlıklar 661 milyar dolar seviyesindeydi.

Petroldeki gerileme, Suudi Arabistan’ın kamu maliyesini baskıladı, hükümeti tasarruf yapmaya ve 2007’den bu yana ilk kez tahvil satışı yapmaya itti. Ülkenin bütçe açığı, Uluslararası Para Fonu’na göre, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 20’sine genişleyebilir. Merkez bankasının net yabancı varlıkları geçtiğimiz Ağustos’ta 737 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmasından bu yana totalde 82.5 milyar dolar geriledi ancak düşüş Temmuz’da yavaşlamaya başladı.

Capital Economics Orta Doğu ekonomisti Jason Tuvey, “Döviz varlıklarındaki gerilemenin gelecek yıllarda hafiflemesi bekleniyor ancak birikimden ziyade azalma görülmesi Suudi Arabistan’ın yeni realitesi” dedi