Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri dün, en kötünün hisse senedi fiyatlarına yansıdığı ve ekonomideki büyümenin şirket karlarına destek sağlayacak kadar güçlü olduğu spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi bu yılın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Hisse senetleri, zayıf dolardan faydalanan şirketlere gelen alımlarla ralli yaptı. Cuma günü hayalkırıklığı yaratan veriler, Fed'in faiz artırımını erteleyeceği beklentilerini güçlendirdi ve denizaşırı kazançlarını yeniden dolara çevirdiklerinde ABD'nin çokuluslu şirketlerinin karlarını destekleyecek bir unsur olarak, doların değerinin düşmesine neden oldu.

Yatırımcılar, 2011'den bu yana hisse senetleri için en kçtü çeyrek olaran üçüncü çeyrekte en fazla darbe alan hisse senetlerini hedeflemeye devam etti. S&P 500 Endeksi'ndeki enerji şirketleri geçen çeyrekte yüzde 18 düştükten sonra toparlanmasını genişletti. Alcoa Inc. ve Dow Chemical Co. Pazartesi günü, ham madde fiyatlarındaki yükselişle birlikte en az yüzde 4.1 prim yaptı. Dow Jones Endeksi altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Greenwich, Connecticut'ta Weeden & Co şef küresel stratejisti Michael Purves, "Faiz artırımı beklentilerinin gelecek yıla ötelenmesi kritikti," dedi ve "Bugün (dün) basit olarak aşırı satım koşullarına bir tepkiydi" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.8 yükselerek 1,987.05 puandan kapandı ve geçen Pazartesi günkü kapanışından bu yana yüzde 5.6 yükseldi. Dow Jones Endeksi 304.06 puan ya da yüzde 1.9 yükselerek kapanışta 16,776.43 puana ulaştı. Russell 2000 Endeksi yüzde 2.5 ile bir ayı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirirken, geçen hafta son dokuz yılın  en zun düşüş dönemini sonlandırmasının ardından yüzde 5.3 yükseldi