Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:25'te güncellendi)


Altın, küresel ekonomik büyümenin teklemekte olduğuna ilişkin işaretlerin Fed'in faiz artırımını beklemeye almaya yönelteceği beklentisi ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de dış ticaret açığı Ağustos ayında, güçlü dolr ve Çin gibi ekonomilerin zayıflamasının ABD firmalarının satış görünümünü kötüleştirmesinin ardından son beş ayın en büyük genişlemesini gerçekleştirdi. Gelişen piyasalardaki yavaşlama, Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) küresel büyüme tahminini düşürmeye sev etti. IMF'nin bu adımı, böylelikle, Fed politika yapıcılarının Eylül ayında faizi sabit tutma kararını alırken işaret ettiği görüşleri yansıttı. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın üç gün üst üste yükseldi ve altı haftanın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Traderlar, geçen hafta ABD'de açıklanan istihdam verisinin beklenenden kötü çıkmasının ardından, faiz artırımı beklentilerini daha ileri tarihe öteledi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed fonları vadeli kontratları, Fed'in para politikasını Aralık ayında sıkılaştırma ihtimalinin yüzde 36 olduğunu işaret etti. Bu olasılık 1 Ekim'de yüzde 43 seviyesindeydi.

Indianapolis'te Infinity Trading Corp. başkanı Fain Shaffer, "Altın, ABD'de dış ticaret açığı verisinin açıklanmasının ardından havalanmış göründü, bu nedenle dış ticaret verisi bugün fiyatlara bir miktar destek sağladı," dedi ve "Birkaç zayıf ekonomik veri vardı ve insanlar Aralık'ta faiz artırımı ihtimalinin düşük olabileceğini söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları yüzde 1 yükselerek, New York saati ile 10:53'te ons başına 1,148.80 dolara çıktı. Kontrat 1,150 dolara değerek 25 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düşüşle kaybını dördüncü güne taşıdı ve bu durum altının alternatif varlık olarak cazibesini artırdı.

Goldman Sachs Group Inc., ABD politika yapıcılarının faiz artırımını gelecek yıla erteleme olasılığı olduğunu kaydetti. Goldman Sachs'ın temel tahmini halen Aralık ayında faiz artırımı olması yolunda, ancak Banka, üretim ve istihdamda bir yavaşlamanın Fed'in faizi sıfır seviyesi yakınında "çok daha uzun" süre tutabileceğini belirtti. Fed Perşembe günü son toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

Bloomberg View'un köşe yazarı ve Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığının yüzde 50 olduğunu kaydederken, Societe Generale SA analistleri Fed'in Mart ayına kadr harekete geçmeyeceğini düşünüyor.

(19:25'te güncellendi)