Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve Citigroup Inc., emtianın bir jenerasyonun en kötü gerilemesini göstermesine rağmen, boğaları uyarıyor: Fiyatlar yıllarca düşük kalabilir.

Goldman, “Arz fazlasından dolayı petrol ve bakırın toparlanma göstermesi düşük bir ihtimal” değerlendirmesi yaptı. Morgan Stanley’e göre üretici ülkelerde para birimlerinin zayıflaması, ayı piyasaları sırasında bile, dolarla satılan ham maddenin üretimini daha da teşvik edecek. Citigroup, “Dünya ekonomisinin durağan olması fiyatların dip seviyeyi gördüğünü tartışmayı zorlaştırıyor” yorumunda bulundu.  

Bloomberg Emtia Endeksi 30 Eylül itibarıyla 2008’deki resesyondan bu yana en kötü çeyrek dönemi kaydetti. Tahıl, enerji ve metalin en büyük tüketicisi Çin’in ekonomisi, üreticilerin arz fazlasını hafifletmede zorluk çekmesi ile 20 yılın en yavaş genişlemesini gösteriyor. Bir zamanlar Amerikan sanayi gücünün sembolü olan Alcoa Inc. ikiye bölünmeyi planlıyor. Chesapeake Energy Corp. işgücünü yüzde 15 düşürdü.

Denver merkezli Cambiar Investors LLC, “Emtiaya dalmak için cesur olmak lazım. Fiziki talepten çok daha fazla kapasite var. Bu problemi çözmenin tek yolu kapasiteyi kapamak ve bunu emtia üreticilerini sermayeye aç bırakarak yaparsınız” dedi.