Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin Çin ve diğer gelişen piyasalardaki zayıflamaya duyarlı olduğunu işaret ediyor.

Mevsimsel dalgalanmalar ve enflasyonun etkisinden arındırılmış rakamla fabrika siparişleri, Temmuz ayında revize rakamla yüzde 2.2 düştükten sonra, Ağustos ayında yüzde 1.8 geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.5 artması bekleniyordu. Siparişler yıllık bazda yüzde 1.9 yükseldi.

Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisi için tehdit oluşturan gelişen piyasalarda Çin öncülüğündeki yavaşlamanın etkisi, küresel bazda 11 milyon otomobili etkileyebilecek Volkswagen AG'nin emisyon skandalı ile biraz daha artacak. Halen, iş dünyası güveni Eylül ayında beklenmedik bir şekilde artarken, ekonomi rekor istihdam, artan ücretler ve düşük enflasyonun etkisi ile güçlenen iç talepten faydalanıyor.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, pahalı mallar dışında, siparişler Ağustos ayında yüzde 2.1 geriledi. İç fabrika siparişleri, yatırım mallarına talebin gerilemesinin etkisi ile yüzde 2.6 düştü. Açıklamada, siparişlerdeki düşüşün okulların tatil omasından dolayı da arttığı vurgulandı. Olumlu nokta ise, sermaye mallaarı talebinina rttığı  Euro Bölgesi'nin kalan kısmıydı.

Çin'de azalan sanayi talebi Henkel AG'nin yapııştırıcı biriminde kapasiteye adaptasyon için 1,200 kişiyi işten çıkarmaya sevketti. İşten çıkarmaların büyük kısmının Asya'da yapılacak olmasına karşın, Avrupa'da 250 ve Almanya'da 100 kişi işten çıkarılacak.

Ağustos ayı fabrika siparişleri VW'nin emisyon skandalının etkilerini içermiyor.