Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Pazartesi günkü rallinin ardından yatırımcıların değerlemeleri gözden geçirmek için ara vermeleri ile geriliyor. Yatırımcılar, zayıf gelen verilerin merkez bankalarını para politikasında genişlemeci tutumu sürdürmeye sevk edip etmeyeceğini değerlendiriyor.

Madenciler düşüşlere öncülük ediyor. Glencore Plc, Pazartesi günü rekor yükseliş göstermesinin ardından yüzde 5.8 geriledi. Rio Tinto Group yüzde 1.1 geriledi. Anglo American Plc, Goldman Sachs Group Inc.’in emtia fiyatlarının yıllarca düşük kalabileceğini belirtmesinin ardından yüzde 2.2 değer kaybetti. Total SA ve BP Plc, petrolün varil başına 46 dolara yakın seviyede yükselişi sonlandırması ile enerji şirketlerini aşağı çekti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 09.39’da 356.88 puana geldi. Hisseler Pazartesi günü Glencore’un emtia üreticilerindeki ralliye öncülük etmesi ile Ağustos ayından bu yana en büyük yükselişi gösterdi. Hisse senetleri şu sıralar gelirlerin 15.5 katında işlem görüyor. Nisan ayında 17.3 katından işlem görülüyordu.

Yatırımcılar, Fed’in faiz oranlarını artırma zamanlaması ve Avrupa Merkez Bankası’dan gelebilecek ek teşvik ile ilgili ipucu yakalamak için verileri takip ediyor. Salı günü açıklanan veriler Almanya’da fabrika siparişlerinin Ağustos ayında beklenmedik şekilde gerilediğini gösterdi. Bu durum, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin Çin ve diğer gelişen piyasalarda zayıflayan büyümeye karşı kırılgan olduğuna işaret etti.