Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin ticaret açığı Ağustos’ta 5 ayın en büyük genişlemesini gösterdi

ABD’nin ticaret açığı, ithalatın ivmelenmesi ve diğer ülkelerde büyümenin zayıflamasının ardından yurtdışına satışların sınırlanması ile Ağustos’ta 5 ayın en büyük genişlemesini kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı verilere göre ticaret açığı yüzde 15.6 artarak 48.3 milyar dolara ulaştı. Temmuz verisi 41.9'dan 41.8 milyar dolara revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 48 milyar dolar seviyesindeydi. İhracat Haziran 2011’den bu yana en düşük seviyeye indi.

Doların 12 yılın en güçlü seviyesine gelmesi ve Çin gibi gelişen ekonomilerin zayıflaması Amerikan şirketlerinin satışlarını engelliyor. Tüketicilerin giysiden cep telefonuna yönelik her şeye olan iştahının sürmesi ithalatın istikrarlı olarak devam edeceği sinyali verirken, ticaret açığının yüksek seyredeceği ve ABD ekonomisini etkileyeceğine işaret ediyor.

New York’taki TD Securities LLC araştırma ve stratejisi müdürü Millan Mulraine, “Burada çifte sorun var: Güçlü dolar ve küresel talebin zayıflaması. Ticaret önümüzdeki iki çeyrek dönemde olumsuz bir faktör olacak” dedi.

İthalat Ağustos’ta yüzde 1.2 yükselerek 233.4 milyar dolara geldi. Bir önceki ay 230.6 milyar dolardı. İhracat yüzde 2 gerileyerek 185.1 milyar dolara indi.