Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcının, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikasını gelecek yıl sıkılaştıracağına yönelik güveni gittikçe azalıyor.

Hisse senedi piyasalarının volatil seyretmesi ve Çin’deki yavaşlamanın küresel ekonomiyi tehdit etmesi ile birlikte traderlar, Fed ve BOE’nin faiz oranlarını rekor düşük seviyelerden yükseltecekleri tarih ile ilgili beklentilerini öteliyor. Fed Başkanı Janet Yellen 24 Eylül’de yaptığı değerlendirmede faizlerin 2015’te artırılabileceğini söylemişti ancak yatırımcılar, ekonomik verilerin zayıf gelmesi ve ABD ekonomisinin gelişen piyasalardaki çalkantıya karşı kırılgan olduğuna işaret etmesi ile şüpheci bir tutum sergiliyor.

Geçtiğimiz hafta hem ABD’nin istihdam verisi hem de İngiltere’nin hizmet sektörü verisi, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin karamsar beklentilerinin altında kaldı.

Londra’daki Societe Generale SA sabit getiri stratejisti Jason Simpson, “Traderlar şu an, BOE’nin 2017’ye kadar faiz artırmayacağını öngörüyor. Merkez bankası bu kadar beklemeyebilir ancak piyasaların böyle bir pozisyon alması anlaşılabilir” dedi.

BOE’nin resmi faiz oranı Mart 2009’dan bu yana yüzde 0.5 seviyesinde. Güvernör Mark Carney, faiz oranları ile ilgili kararı yıl sonunda netleşeceği sinyali verdi.

Simpson, “Daha önce bunu yaşadık. BOE’den çok da uzak olmayan bir gelecekte faiz artırımı bekledik ve bu gerçekleşmedi. Piyasalar bu nedenle böyle bir fiyatlama yapıyor. Piyasalar merkez bankalarının söylediklerin inanmıyor. Aynı şey Fed için de geçerli” diye konuştu.