Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya enerji hisseleri, ham petrol fiyatının çıkınını genişletmesinin etkisi ile yükselirken,  Samsung Electronics Co., karının beklenenden daha iyi çıkmasının desteği ile, bölge hisselerinin gösterge endeksinin çıkışını altıncı güne taşımasına yardımcı oldu. Endonezya para birimi rupi son altı yılın en büyük dört günlük rallisine yönelirken, yen, Japonya Merkez Bankası'nın teşvik programını genişletmekten kaçınmasının etkisi ile değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, enerji şirketlerine gelen alımlar ve Samsung'un iki yılın en hızlı artışını göstermesinin etkisi ile, Ağustos ayından bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. ABD endeks vadeli kontratları, ABD hisselerindeki düşüşlerin ikinci güne taşınacağını işaret ederken, Japonya hisseleri Japonya Merkez Bankası'nın kararının ardından dalgalı seyretti. Ham petrol Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Rupi, ülkenin en büyük emeklilik fonunun lokal hisse senetlerinin halihazırda tabanı bulduğunu kaydetmesinin ardından Ağustos ayından bu yana en güçlü seviyesini gördü.

Sydney'de Patersons Securities stratejisti Tony Farnham, "Piyasada dikkatler dün petrol fiyatında görülen güçlü harekete çevrildi," dedi ve "Önemli soru, bu rallinin sürdürülebilir olup olmadığı. Rallinin sürdürülebilir olabilmesi için temel göstergelerin desteğinin olması gerek. IMF küresel büyüme tahminini biraz düşürdü. Bu emtia grubu için talepte yoğun bir artışın olmayacağını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri, zayıf ekonomik verilerin Fed'i faiz artışı kararını ertelemeye yönelteceği ve sıkıntılı küresel büyümenin diğer bölgelerde merkez bankalarını teşvikleri artırmaya yönelteceği beklentileri ile birlikte, 2011'den bu yana en kötü çeyrek dönem performansını gösterdikten sonra güç kazandı. ABD hisse senetleri, biyoteknoloji sektörü hisselerine gelen güçlü satışların etkisi ile bu yılın en uzun rallisini sonlandırdı. Ekonomistlerin çoğu, IMF'nin dün gelişen piyasalardaki yavaşlamayı işaret ederek küresel büyüme tahminini düşürmesinin ardından, Japonya Merkez Bankası'nın politikasını değiştirmemesini bekliyordu.

Aralarına Başkan Janet Yellen'ın da bulunduğu bazı Fed yetkilileri bu yıl faiz artırımına gidilebileceğini söylerken, hayalkırıklığı yaratan istihdam verileri, bu yıl faiz artırımına gidileceğine ilişkin bahisleri azalttı. Aralarında Kansas City Fed Başkanı Esther George, San Francisco Fed Başkanı John Williams ve St Louis Fed Başkanı James Bullard'ın da bulunduğu yetkililer bu hafta konuşma yapacak.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi, enerji ve ham madde gruplarının her birinin en az yüzde 1.4 yükselmesinin desteği ile, Tokyo saati ile 12:40'ta yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. japonya'da Topix Endeksi, merkez bankası kararı sonrası kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 0.4 gerilemesinin ardından yüzde 0.2 düştü. ABD hisse senetleri önceki beş güde yüzde 5.6'lık bir ralli gerçekleştirdi.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 tırmanırken, Çin hisselerini içeren Hang Seng China enterprises Endeksi yüzde 2.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Yen dolar karşısında, Pazartesi günkü yüzde 0.2'lik artışın ardından yüzde 0.3 daha tırmanarak 119.91 seviyesine çıktı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün yüzde 0.6 düşerek Ağustos ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdikten sonra bugün dalgalı seyretti.

Batı Teksas petrolü (WTI), Salı günkü yükselişina rdından yüzde 1.4 daha artarak varil başına 49.21 dolara ulaştı. Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,148.33 dolarda kaldı. Bakır çıkışını dördüncü güne taşıdı ve yüzde 0.7 artışla ton başına 5,220 dolara yükseldi.

Bloomberg Emtia Endeksi Salı günü yüzde 1.7 yükselişle 31 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüüzde 0.2 yükseldi.