Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD sektör verisinin ülkede stokların gerilediğini göstermesi ile birlikte 6 aya yakın bir sürenin en uzun süreli rallisini yapmaya hazırlanıyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 1.9 kadar artış göstererek yükselişi 4. güne taşıyor. American Petroleum Institute’nün açıkladığı verilere göre stoklar geçtiğimiz hafta 1.23 milyon varil geriledi. Resmi stok verisi Çarşamba günü açıklanacak. Energy Information Administration, Salı günü sunulan aylık rapora göre, 2015 yılı için küresel petrol talebi tahminini artırdı.

Petrol, bir aydan uzun bir sürenin en yüksek kapanışından kazançları genişletiyor ve Ekim’de yükselişini yüzde 9.5’e çıkarıyor. Petrol fiyatları, küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu ile Ağustos ayında 6 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından varil başına 50 doların altında dalgalandı. ABD’de petrol stokları, 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Öte yandan OPEC kotasının üzerinde üretim yapmaya devam ediyor.

Sdyney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Piyasada biraz iyimserlik var. Fiyatlar bir taban buldu, 45 dolar oldukça sağlam bir seviye oldu ve altına inilmesi çok zor olacak” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Nymex elektronik işlemlerde 91 sent kadar yükselerek varil başına 49.44 dolar oldu ve Singapur saati ile 13.21’de 49.36 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Salı günü 2.27 dolar artış göstererek 31 Ağustos’tan bu yana en yüksek kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık iki katı seviyesinde.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 53 sent yükselerek varil başına 52.45 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 2.67 dolar artış ile 51.92 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.11 dolar seviyesinde.