Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel ekonomideki yavaşlama işaretlerinina rtması ile birlikte Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmekten kaçınacağı beklentisine bağlı olarak, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,147.24 doalrdan bugün Singapur saati ile 12:45'te 1,148.49 dolara geldi. Metal Salı günü yüzde 1 yükseldi. Altın fiyatları 6 Ekim'de 1,151.30 dolara kdar çıkarak, 25 Eylül'den bu yana güniçi en yüksek seviyesini gördü.

Altın, gelişen piyasalardaki kargaşa, Çin'de yavaşlayan büyüme ve ABD'de daha sıkı para politikası görünümüne zarar veren olumsuz ekonomik veriler ile birlikte, Temmuz ayında gmördüğü beş yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü yaptığı açıklamada, bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürdü ve Fed'in faiz artırımını bekleteceğine ilişkin görüşleri güçlendirdi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının tahvil gibi diğer varlıklar karşısında cazibesini azaltıyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Piyasanın, önümüzdeki birkaç ay için Fed'in faiz artırımına gitme ihtimalinin düşük olduğunu fiyatlamaya başladığı düşüncesine sahip oluyoruz," dedi ve "Bu durum bariz bir şekilde altın için iyi, zira düşük faizler değerli metal için olumlu bir durum" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de dün açıklanan dış ticaret açığı Ağustos ayında, güçlü dolar ve Çin gibi piyasalardaki zayıflığın ABD şirketlerinin satış görünümünü kötüleştirmesinina rdından son beş ayın en güçlü genişlemesini gösterdi. Goldman Sachs Group Inc., bu hafta, Fed'in faiz artırımını 2016 yılına sarkıtma ihtimalinin arttığını kaydetti.

Bloomberg'in fed fonları (Fedîn gösterge faizi) vadeli işlemlerinden derlediği verilere göre, Aralık ayında faiz artırımı olasılığı, 1 Ekim'deki seviyesi olan yüzde 43'ten yüzde 36'ya indi. Mart ayı için ihtimal ise yüzde 57'ye yükseldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 1.05 ton düşerek 1,530.74 tona indi.

Spot gümüş, Salı günü ons başına 16.0955 dolar ile 23 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 yükselerek 15.9099 dolara geldi. Platin yüzde 0.4 tırmanarak ons başına 939.55 dolar ve yüzde 0.3 değer kazanrak ons başına 708.65 dolara çıktı.