Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de şirketlerin ödediği vergiler üzerine yapılan bir araştırmaya göre büyük Amerikan şirketleri, vergi cennetleri sayesinde yüzlerce milyar dolarlık vergi ödemekten kurtuluyor.

“Vergi adaleti için vatandaşlar" ve "U.S. PIRG Education Fund" adlı iki kuruluşun yürüttüğü araştırmaya göre, 2014 yılında Fortune 500 listesindeki şirketlerin yaklaşık dörtte üçünün en az bir vergi cennetinde bağlı kuruluşu var. Bu şirketler toplamda 2,1 trilyon dolar karını ABD dışında tutuyor ve böylece 620 milyar dolar vergi ödemekten kurtulmuşlar. Amerikan şirketlerinin vergi ödememek için bağlı kuruluşlarının en çok bulunduğu vergi cennetleri ise Cayman ve Bermuda adaları.

Bu kuruluşlara göre vergi konusunda en kabahatli şirketler arasında Apple ve Pepsi bulunuyor. Araştırmanın sonuçlarına göre Apple, 181 milyar dolarla en yüksek meblağı yurtdışında tutan şirket konumunda ve şirketin bu sayede 59 milyar dolar vergi ödemekten kaçındığı hesaplanıyor. ABD'de şirketlere uygulanan en yüksek vergi oranı yüzde 35.

Apple Ceo'su Tim Cook, ABD Senatosu'nda verdiği bir ifadede, şirketin bütün vergilerini ödediğini ve ABD dışındaki nakit varlığını ülkeye getirmenin çok pahalıya patlayacağını söylemişti. Tim Cook, ABD dışındaki paraları yurt içine getirmeleri için tek haneli vergi oranı uygulanması çağrısında bulunmuştu.