Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde gelecek yıl petrol arzının düşmesi ve toplam talebin artmasıyla küresel petrol arz fazlasının azalması bekleniyor.

AA muhabirinin, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Kısa Dönem Enerji Görünümü raporundan derlediği bilgilere göre, küresel petrol üretimi bu yıl günlük ortalama 95,55 milyon varilden gelecek yıl 95,98 milyon varile çıkacak ve günlük ortalama 430 bin varil üretim artışı olacak.

Buna karşılık, toplam petrol talebi 2015'te günlük ortalama 93,79 milyon varilden 2016'da 95,20 milyon varile yükselecek. Küresel petrol talebinde günlük ortalama 1 milyon 410 bin varil artış yaşanacak.

Böylece bu yıl günlük ortalama 1 milyon 760 bin varil olması tahmin edilen küresel arz fazlası, gelecek yıl günlük ortalama 780 bin varile düşecek.

- Stoklar düşecek, petrol fiyatları artacak-

Raporda, gelecek yıl petrol stoklarında da yavaşlayan bir artış olacağı öngörülürken, 2015'in ilk çeyreğinde günlük ortalama 4,1 milyon varil olan petrol stoklarının, yılın ikinci çeyreğinde günlük ortalama 1,5 milyon varile, gelecek yıl da 0,8 milyon varile gerileyeceği tahmin ediliyor.

ABD ham petrol arzının da gelecek yıl azalacağına işaret edilen rapora göre, ülkenin petrol üretimi bu yıl günlük ortalama 9,25 milyon varil olacak. Gelecek yıl bu, günlük ortalama 8,86 milyon varile gerileyecek.

Küresel petrol arzının azalması, petrol talebinin artması, ham petrol fiyatlarının da gelecek yıl yükselmesi bekleniyor.

Bu sene varil başına ortalama 53,96 dolar olması beklenen Brent türü ham petrolün fiyatının, gelecek yıl varil başına 58,57 dolar olacağı tahmin ediliyor. ABD'nin Batı Teksas türü ham petrolünün bu sene varil başına ortalama 49,53 dolar olan fiyatının ise gelecek yıl 53.57 dolara yükselmesi öngörülüyor.

AA