Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB InBev, SABMiller için teklifini yükseltti, İngiltere’de sanayi üretimi yükseldi, petrol varil başına 50 dolara yaklaşıyor. İşte Çarşamba günü piyasalara yön veren 5 gündem maddesi

AB InBev teklifi yükseltti

Anheuser-Busch InBev NV, SABMiller Plc’ye hisse başına 42.15 sterlin ödeme teklifinde bulundu. Teklif SABMiller’ın önceki iki teklifi reddetmesinin ardından geldi. Şirketin en büyük hissedarı Altria Group Inc. son AB InBev teklifinin kabul edilmesini destekliyor. SABMiller hisseleri Londra saati ile 08.10’da yüzde 2.6 artarak 37.18 sterlin oldu. AB InBev yüzde 2.8 yükselerek 100.80 euroya geldi.

İngiltere’nin sanayi üretimi yükseldi

İngiltere’nin sanayi üretimi, Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yükseliş gösterdi. Üretim Temmuz ayından yüzde 1 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.3’lük artış bekliyordu. Verideki yükselişte petrol, gaz ve araç üretimindeki artış etkili oldu. FTSE 100 Endeksi üst üste 6. seansta da yükseliş gösteriyor. Endeks yüzde 0.6 artarak Londra saati ile 10.30’da 6362.72 puana geldi.

Petrol 50 dolara yaklaşıyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), yüzde 2.4 yükselerek varil başına 49.71 dolara geldi. Petrol önceki gün 29 Temmuz’dan bu yana ilk kez varil başına 50 dolarda kapanış yaptı. Petrol, sektör verisinin ABD stoklarında düşüş olduğunu göstermesi ile Nisan ayından bu yana en uzun süreli ralliyi kaydetmeye ilerliyor.

Almanya’da sanayi üretimi geriledi

Salı günü açıklanan fabrika siparişleri verisinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından Çarşamba günkü veri de kötü geldi. Sanayi üretimi Ağustos’ta beklenmedik şekilde geriledi. Mevsimsel dalgalanmalar ve enflasyona göre düzenlenen üretim Ağustos2ta yüzde 1.2 gerileyerek yüzde 0.2 artış öngören tahminlerin altında kaldı.

Ringgit yükseldi

Asya gelişen piyasa para birimleri, Malezya ringgitinin dolar karşısında yüzde 3.5 yükselerek kapanışta 4.2253 seviyesine gelmesi ile değerlendi. Ringgitin yükselişinde Malezya’nın 9 ayın en büyük ticaret fazlasını kaydetmesi etkili oldu. Endonezya rupisi yüzde 3.1 yukarıdan kapandı. Tayland bahtı, petrol fiyatlarının yükselmesi ve Fed’in faiz artırımını 2015’te yapmayacağı beklentileri ile yüzde 3.1 güçlendi.