Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:20'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonomik toparlanmanın kırılganlığına ilişkin endişeleri artırmasının ardından, Almanya ihracatının 2009'dan bu yana en sert düşüşünü göstermesi ile birlikte, düşerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Deutsche Bank AG, Tradegate alternatif Borsasındaki işlemlerde sert düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmesini,n ardından düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi bir haftalık tatilina rdından ilk işlem gününde yüzde 3.2 yükseldi. Çin'in tatil döneminde, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises endeksi yüzde 11 yükseldi. Gümüş 28 eylül'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Avustralya doları 72 ABD senti seviyesinin altına indi. Petrol varil başına 48 dolar civarında işlem gördü. Deutsche Bank, en az 10 yılın en büyük çeyrek dönem zararını açıklamasının ardından yüzde 6.6 değer kaybetti.

Singapur'da IG Asia Pte. stratejisti Bernard Aw, "Diğer Asya piyasalarında kar satışları görüyoruz," dedi ve "Ralli uzun sürmedi. Temel göstergeler dikkate alındığında, tablo, özellikle IMF'in bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürmesi ile birlikte iyi görünmüyor. Bu ralliyi ayakta tutan yegane faktör, daha fazla teşvik olacağı spekülasyonu. Bu iyi bir işaret değil" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın ihracatı Ağustos ayında yüzde 5.2 düştü. Uluslararası Para Fonu (IMF), dün yaptığı açıklamada, Fed'in faiz artırması durumunda gelişen ülkelerin bununla nasıl başa çıkabileceğine ilişkin endişeleri işaret ederek, ekonomik görünümünü düşürdü. Hong Kong hisse senetleri, Çinli politika yapıcıların mortgage gerekliliklerini ve bazı otomobillere uyguladıkları vergiyi azaltmaları vu bunun ardından, dünyaın ikinci en büyük ekonomisini desteklemek için daha fazl atedbirn getirileceği spekülasyonunun güçlenmesi sonucu, Çin'deki tatil sırasında güçlü artışlar gösterdi. Diğer ekonomilerde de teşviklerina rtırılacağı umudu ve Fed'in faiz artırımını geciktirebileceğine ilişkin beklentilerin artması, oldukça kötü bir üçüncü çeyrek geçiren riskli varlıklara destek sağladı.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi Londra saati ile 07:11'de yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu ve 29 Eylül'den bu yana ilk kez aşağı yönde hareket etti.  Çin hisselerinin beklendiği kadar yükselmemesinin ardından Hong Kong hisseleri Asya gösterge endeksi üzerinde baskı oluşturdu. MSCI Gelişen Piyasalaar Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 geri çekildi ve S&P 500 endeks vadeli kontratları, ABD gösterge endeksinin dün yüzde 0.8 yükselmesinin ardından yüzde 0.7 düştü. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve altı gün süren yüzde 6.9'luk rallisini durdurdu.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları ve FTSE 100 vadelileri dalgalı bir seyir izledi.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar stratejisti Evan Lucas, "İvme bize, Ağustos-Eylül aşağı trendinin halen küresel piyasaları kontrol altında tuttuğunu söylüyor," dedi ve "Kötümserlikteki azalma ile birlikte, yüksek iskontolu hisse senetleri, alım fırsatı yarattığı düşüncesi ile cazip görünüyor. Ancak düşüş ayağının ikincisi için dikkatli olunmalı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD tahvilleri ralli yaptı ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.04 seviyesine indi.

Spot gümş yüzde 2.6 düşüşle ons başına 15.6430 dolara indi ve 11 gün süren yükselişini sonlandırdı.

(10:20'de güncellendi)