Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Liralarınızı bir yıldan fazla bankada tutarsanız yüzde 8.5’lik bir getiri sağlarsınız, ancak bunu sadece 3 ay ile sınırlarsanız yıllık bazda yüzde 11.2 kazanç elde edersiniz.

Bu durum, liranın politik belirsizlik ve artan güvenlik endişelerinin etkisiyle rekor seviyelere gerilemesi ile Türk bankalarının likiditeyi bağlamadaki isteksizliğinin semptomu olarak görülüyor. Türkiye, G-20’nin en çok sanayileşmiş ülkeleri arasında en düşük hane halkı tasarruflarına sahip olanlarından biri ve alternatif fonlama kaynaklarını daha pahalı bulan bankalar müşteri çekmek için rekor yüksek faiz oranları sunma yoluna başvuruyor.

İstanbul merkezli Oyak Yatırım analistlerinden Aykut Ahlatçıoğlu, “Bankalar, en azından bazı mevduat sahiplerini Türk Lirası’nda kalmaya ikna edebilmek için faiz oranlarını düzenlemek zorundaydı.” dedi.

Lira dolar karşısında bu yıl yüzde 21 değer kaybetti ve 24 gelişen piyasa para birimi arasında Brezilya realinden sonra en kötü performansı gösterdi. Liradaki düşüşte, komşu ülke Suriye’de gerilim, ülkenin doğusunda artan tansiyon ve politik belirsizlik etkili oldu. Türkiye gelecek ay tekrar seçime gidiyor.

Türk varlıkları öte yandan gelişen piyasalarda küresel yavaşlama endişesi ve ABD’de faiz oranlarının artacağı görünümünün etkisiyle tetiklenen küresel bir satış dalgasına yakalandı.

Hane halkları ve şirketler bu duruma Döviz satın alarak yanıt verdi. IMF, Türkiye’nin yurtiçi tasarruf oranının bu yıl G-20 ülkeleri arasında en düşük seviyeye ineceği tahmininde bulundu.

İstanbul merkezli Integras’ın kurucularından Ercan Uysal, “Sistemde Türk Lirası mevduatlarında akut bir eksiklik var” dedi.

Bankacılık regülatörüne göre Türkler tasarruflarının yüzde 45'ini dövizde tutuyor. Söz konusu seviye 10 yıldan uzun bir sürenin en yükseği olarak kaydedildi.

Bloomberg News