Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in Döviz rezervlerindeki rekor gerileme, küresel döviz piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarını şiddetlendiren için bir katalizör olduğunu kanıtlıyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın Ağustos ayında sürpriz bir şekilde devalüe edilmesinin ardından yuanı desteklemek için döviz varlıklarını son çeyrek dönemde rekor seviyede düşürdü. Rezervler yıl ortasından bu yana neredeyse yarım trilyon dolar eridi. Harcanan miktar, Yunanistan ekonomisi boyutunun iki katına denk ve PBOC, dünya piyasalarında önemli bir likidite kaynağını tüketiyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, bu duruma 2011’den bu yana ortalama en yüksek seviyeye ulaşarak yanıt verdi ve söz konusu baskı birkaç hafifleme sinyali verdi. Gelişmekte olan dünyadaki merkez bankalar, emtiadaki gerileme ve ABD’de doları destekleyecek bir faiz artırımın yaklaşması ile Çin’i takip ediyor.

Stamford’daki Amherst Pierpont Securities LLC analistlerinden Robert Sinche, “Merkez bankası likiditesi düştükçe likidite artma eğilimine girer. Fed faiz artırımına hazırlanırken likidite koşullarının sıkılaşması, diğer taraftan Çin rezervlerinin gerilemesi volatilitenin yükselmesini sağlıyor” dedi.