Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol varil başına 48 dolara yakın bir seviyede tutunuyor. Yatırımcılar, ABD’de artan petrol stokları ve üretim karşısında OPEC’in küresel talebin yükseleceği tahminini değerlendiriyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 1.5 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. OPEC Genel Sekreteri Abdalla Salem El-Badri’nin Uluslararası Para Fonu’na yaptığı açıklamada, “Talep, petrol fiyatlarının düşük olması ile birlikte bu yıl projeksiyonların üzerinde yükseliş gösterecek” ifadesini kullandı. Resmi verilere göre ABD’de petrol stokları, üretimin yükselmesi ve rafineri işlem oranlarının gerilemesi ile 2 Ekim’de sona eren haftada 3.07 milyon varil genişledi.

Petrol, arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu ile Ağustos ayında 6 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından varil başına 50 doların altında dalgalandı. ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), kotasının üzerinde üretim yapmaya devam ediyor.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Talepte istikrarlaşma ve arzda biraz düşüş görebilirsek, daha sürdürülebilir bir ralli yaşanabilir. ABD stoklarındaki artış ve rafineri oranlarının yavaşlaması olumsuz etki yaratacak” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 8 sent yükselerek Singapur saati ile 13.55’te varil başına 47.89 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Çarşamba günü 72 sent gerileyerek 47.81 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 71 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 10 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 8 sent artış ile varil başına 51.41 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 59 sent düşüş ile 51.33 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.53 dolar seviyesinde.