Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bilanço tablosu, yabancı merkez bankalarının kendi para birimlerini desteklemek için yen cinsinden tahvil varlıklarını sattıklarına işaret ediyor.

Para otoritesinin 1 Ekim tarihli verisine göre Japonya tahvil varlıkları 1.76 trilyon yenlik (14.7 milyar dolar) düşüş gösterdi. “Diğerleri” olarak adlandırılan bu kategori merkez bankalarını içeriyor. Yabancı merkez bankalarının Japonya tahvil varlıkları 1999’dan bu yana en büyük gerilemeyi gösterdi. BOJ’un parasal tabanı, üçüncü çeyrek dönemde bir önceki çeyrek döneme göre yarı hızda büyüdü. Japonya’nın politika yapıcıları yıllık bazda parasal tabanı 80 trilyon yen genişletme hedefine ulaşma yolunda ilerlemeyi sürdürüyor.

Tokyo’daki Central Tanshi Co. yöneticilerinden Kenji Sato, “Japonya’nın ‘diğerleri’ kategorisinden yaşanan çıkışlar kısmen gelişen ülkeler tarafından yapılan Japonya tahvili satışlarından kaynaklanıyor olabilir. Ancak böyle bir satış, BOJ’un büyük tahvil alımı ile hızlı bir şekilde dengelenerek, tahvil faizlerinin yükselmesine neden olmayacaktır” dedi.

Çin’in Döviz rezervleri üçüncü çeyrek dönemde 180 milyar dolar ile rekor düşüş gösterdi. Öte yandan Singapur, Tayland, Malezya ve Endonezya’da varlıklar da geriledi.

10 yıl vadeli Japonya tahvil faizi Perşembe günü yüzde 0.33’e indi. Faiz Haziran’da yüzde 0.545 ile 2015 zirvesini görmüştü.