Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.5 seviyesinde bıraktı ve varlık alım programını 375 milyar sterlinde tuttu.

İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları, İngiltere ekonomisinin uluslararası baskılar ile başa çıkabildiğini ve ayrıca, enflasyondaki zayıflık sürdükçe, gösterge faizi rekor düşük seviyede tutmak için potansiyellerinin de olduğunu kaydettiler.

Ekim ayı toplantısının tutanaklarında, Para Politikası Komitesi, güçlü iç talep ve tüketici harcamalarına karşılık küresel ekonominin daha da yavaşlama riski üzerinde durdu. Panel politika faizini bire karşı sekiz oyla yüzde 0.5 seviyesinde tutma kararı aldı ve üyelerden Ian McCafferty faiz artırımı yolundaki görüşünü korudu.

Açıklamada, "Gelişen piyasalarda daha da kötüleşme riskinin sürmesine karşın, gelişmiş ülkelerdeki iş dünyası ve Tüketici Güveni üzerinde şimdiye dek çok az somut etki görüldü," denildi.

Komite, enflasyon için kısa vadeli görünümün Ağusstos ayından bu yana zayıfladığını ve fiyat artışının şimdi muhtemelen 2016 yılının ilkbaharına kadar yüzde1'in altında kalacak gibi göründüğümü belirtti. Merkez bankasının analizinde, birim emek maliyetinin henüz enflasyonu yeniden yüzde 2 hedefine çıkarmaya yetecek denli güçlü olmadığı belirtildi.

Sıfır seviyedeki enflasyon ile birlikte ekonomik faaliyetin hızındaki yavaşlama, Para Politikası Komitesi'ni finansal kriz zamanında uygulamaya koyduğu teşvikleri kaldırmanın zamanlamasını değerlendirirken temkinli olmaya yöneltebilir. Yatırımcılar 2016 yılına kadar faiz artırımını fiyatlamadı.