Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Fed'in bugün TSİ 21:00'de açıklayacağı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül toplantısının tutanaklarında bazı noktalara daha fazla odaklanacak. Bloomberg News'a bu noktalar şöyle;

-- Fed yetkililerinin Eylül ayında faiz artırımına gitmeye ne kadar yakın olduğuna ve onları sıfır seviyesi yakınındaki faizi nihayetinde terk etmeye ikna edecek argümanlara ilişkin bir işaret.


Toplantıda bu yana konuşan Fed yetkilileri, San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart dahil, alınan kararın kıl payı alındığını ve zor bir karar olduğunu vurguladı.

New York'ta Bank of America Corp. ABD ekonomisi başkan yardımcısı Michelle Meyer, hazırladığı araştırma raporunda, yetkililerin "kıl payı karar" şeklindeki yorumlarını işaret ederek, "Açıklamayı fazla güvercin olarak yorumlayan ve 2016'ya kadar faiz artırımını fiyatlamayan piyasa beklentilerine oranla, tutanaklar biraz şahin tonlu görünebilir," dedi ve "Piyasa katılımcıları, bu görüşe aslında ne kadar güçlü vurgu yapıldığına ve özellikle küresel cephede, hangi koşuşların bu beklentiyi yoldan çıkarabileceğine ilişkin işaretler arayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fiyatlamalar, fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratlarında yatırım yapanların, yıl sonuna kadar faiz indirimi olasılığını yüzde 40 olarak gördüğünü işaret ediyor. Bu olasılık, efektif fed fonları faizinin Fed'in faiz artırımının ardından ortalama yüzde 0.375 seviyesinde kalacağı varsayım8ına dayanıyor.

Küresel Görünüm

-- Çalkantılı küresel finans piyasasının nasıl Fed'i faiz artırımını Eylül ayında başlatmama kararı almaya sevkettiğine ilişkin detaylar. Bu, merkez bankasının gelişen ekonomilerde gelecekte zayıflayan büyümeyi nasıl değerlendireceğine ilişkin işaretler verebilir.


Charlotte'ta Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomisti Sam Bullard, araştırma notunda, "Yetkililerin, özellikle Çin ekonomik verilerinin Eylül FOMC toplantısından bu yana kötüleşmesi ile birlikte, Çin'deki yavaşlama konusunda ne kadar endişelerndikleri konusunda daha iyi fikir sahibi olmayı umuyoruz," dedi.

Fed, geçen ayki toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi sınırlayabilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede daha da baskı oluşturabilir" dedi.

Açıklamadan bu yana, Uluslararası Para Fonu (IMF), Salı günü Washington'da açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, 2015 yılı için küresel büyüme tahminini, Nisan ayındaki seviyesi olan yüzde 3.5'ten ve Temmuz ayındaki seviyesi olan yüzde 3.3'ten yüzde 3.1'e indirdi. IMF, Çin için 2015 ve 2016 yılı büyüme tahminlerini değiştirmeyerek sırasıyla yüzde 6.8 ve yüzde 6.3'te bırakmasına karşın, Çin büyümesindeki yavaşlamanın sınır ötesi yansımalarının daha önce algılanandan daha büyük göründüğünü belirtti.

İşgücü Koşulları

-- Komite üyelerinin işgücü piyasası koşullarına bakışı ve bu koşulları ne kadar sıkılaştırdıklarının daha iyi anlaşılması. İşsizlik oranı yüzde 5.1'e indi ve daha geniş bir tanımlama olan eksik istihdam Eylül'de yüzde 10'a geriledi. Ancak ücretler henüz hızlanmadı.


Tutanaklar, Fed içindeki 2 Ekim'de açıklanan ve beklenenden daha kötü performans göstermesi ve Ağustos ayı için aşağı yönde revize edilmesinden dolayı hayalkırıklığı yaratan Eylül ayı istihdam verilerinden önceki tartışmaları yansıtacak. Ancak halen bu veriler, politika yapıcıların işgücü piyasasının ne kadar mesafe alacağı yolundaki görüşleri için faydalı bir gösterge olabilir.

New York'ta TD Securities LLC ABD Araştırma ve Strateji müdür yardımcısı Millan Mulraine, "Eğer Fed yetkilileri tutanaklarda, istihdam artışlarının ABD ortalamasının altında, 100,000-150,000 gibi bir hızda artmasınadn rahatsızlık duymadıklarını işaret ederlerse, bu durum 2015 yılında faiz artırımı olasılığını artırır" dedi.

Mulraine faiz artırımının 2016 yılında yapılmasını bekliyor. San Francisco Fed başkanı Williams, istihdam artışlarının bu aralığa yavaşlaması gerektiğini, zira piyasanın sıkılaştığını ve geleceğe bakıldığında her ay en fazla 100,000 yeni istihdama ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Bank of America'dan Meyer, "Eğer Komite işgücü piyasasında normalleşmeye başlamaya yetecek denli bir iyileşme olduğuna ikna olursa, bir miktar olumsuzluk kalsa bile, bu durum piyasalar için şahin tonlu bir mesaj olacaktır," dedi ve "'Gizli olumsuzluk' konusunda Komite'nin bölünmüş olmasını bekliyoruz, yani düşük işgücüne katılım oranının ve düşük ücretlerden gelen sinyaller arasında" şeklinde görüş bildirdi.