Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantı tutanakları yayımlandı.

Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarına göre, özellikle Çin kaynaklı aşağı yönlü risklerdeki artış Eylül'de faiz artışı yapılmamasında etkili oldu.

Birçok üye ekonomik görünümde aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti ve 'ihtiyatlı' davranarak beklemeyi tercih etti. Açıklamada, "Komite, ekonomik görünümün kötüleşmediğini teyit edecek ek bilgi almak için beklemenin daha 'ihtiyatlı' bir tutum olacağına karar verdi' ifadesi kullanıldı.

Ancak yine de tutanaklara göre birçok yetkili bu yıl sonunda hala bir faiz artışı bekliyor.

Tutanaklara göre bir üye düşük faiz seviyelerinin artık uygun olmadığını belirtti. Yetkililerin güçlü dolardan endişeli olduğu ve çoğu üyenin yakın vadede enflasyonun %2'nin altında  olmasını beklediği de tutanaklarda yer aldı. Açıklamada, "Son küresel gelişmelerin yakın vadede enflasyonda daha fazla aşağı yönlü baskı yapması olası" dendi.

ABD'de tüketici harcamaları ve konut da dahil ekonomik koşulların iyileşmeye devam ettiği ve istihdam piyasası rakamlarının komitenin uzun vadeli hedeflerine yaklaştığı veya ulaştığı vurgulandı.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 27-28 Ekim'de düzenlenecek. Fed Başkanı Janet Yellen faiz artırımının bu yıl içindeki her toplantıda olabileceğini söylemiş ve "Eğer faiz artışına ekim toplantısında başlamaya karar verirsek, bir basın brifingi düzenleriz." açıklamasında bulunmuştu.