Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri dün, Fed'in toplantı tutanaklarının, ekonomide iyileşme olsa bile faiz artırma konusunda temkinli bir tutum takınıldığını göstermesi ve bunun etkisi ile emtia üreticilerinin hisselerine güçlü alımların gelmesi ile birlikte değer kazandı.

Fed'in Eylül ayı toplantı tutanakları, faiz artırımının gelecek yıla sarkacağı yolundaki beklentileri canlı tuttu ve bu durum, doları zayıflatırken, zayıf para biriminn karları yükselteceği beklentisi ile enerji, ham madde ve sanayi şirketlerinin hisselerini destekledi. Bu üç sektör Perşembe günü en az yüzde 1.4 yükseldi. Alcoa Inc., beklenenin altında kar açıklayarak kar sezonunu gayrıresmi olarak başlatmasının ardından, geç saatlerdeki işlemlerde değer kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.9 yükselerek 2,013.43 puandan kapandı ve son rallilerin bittiği seviyelerin üzerine çıktı. Dow Jones Endeksi 138.46 puan ya da yüzde 0.8 yükselerek 17,050.75 puandan günü tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 1.1'lik kaybının tamamını geri aldı ve yüzde 0.4 yükseldi. ABD hisse senedi piyasalarında dün yaklaşık 7.3 milyar hisse senedi el değiştirdi ve bu son üç ayın ortalamasına yakın bir seviyeydi.

Williams Capital Group LP hisse senedi baş traderı Stephen Carl, "İnsanların ekonominin görünümüne ilişkin daha fazla açıklık beklediklerini yeniden ortaya çıkardılar," dedi ve "Yatırımcılar potansiyel olarak tutanakları güvercin tonlu değerlendiriyorlar ve Fed'in biraz daha zaman kazandığını düşünüyorlar. Bu durumun gelecek haftalara nasıl yansıyacağını görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.