Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Küresel hisse senetleri ve gelişem piyasa para birimleri, merkez bankalarının teşvikleri yakın bir zamanda geri çekme konusunda isteklilik göstermemelerinin ardından, son yılların en iyi haftalık performansını gösteriyorlar ve geçen Cuma gününden bu yana hisse senetlerinin değerine 2.5 trilyon dolarlık katkı sağlayan rallinin devam etmesini sağlıyorlar.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 2011'den bu yana en büyük sekiz günklük rallisine doğru yönelirken, Stoxx Europe 600 Endeksi alt seanstır üst üste yukarı yönde hareket etti. Endonezya rupisi ve Malezya ringgiti gelişen ülke paralarındaki kazançlara öncülük derken, çinko, bu hafta hisseleri yüzde 42 değer kazanan Glencore Plc'nin üretimi düşüreceğini açıklamasının ardından günlük bazda rekor artış gerçekleştirdi. Petrol New York'ta, ikinci günde de varil başına 50 doların üzerine çıktı ve şirket kredi riski Ocak ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Londra'da Seven Investment Management'tan Ben Kumar, "Güvende ve piyasalarda gerçek bir sıçrama gördük," dedi ve "Yeniden işlemlerin çok fazla sert seyretmediği bir ortama geri döndüğümüzü söylemeden önce çok zemin kazanmamız gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel hisse senetleri, 2011'den bu yana en kötü çeyrek dönemini geçirdikten sonra, ABD işgücü piyasasındaki düzensiz toparlanma, Çin ve Japonya'dan Almanya ve İngiltere'ye, yavaşlayan büyümeyi işaret eden verilerin Fed'in faizi gelecek yıla kadar artırmayacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından bir geri dönüş yaşıyor. Alcoa Inc., dün açıkladığı karının analistlerin tahminlerinin gerisinde kalmasının ardından, New York'ta ilk işlemlerde değer kaybetti ve ABD endeks vadeli kontratlarının yatay seyretmesine neden oldu.

Londra'da Atlantic Equities LLP'den Oliver Herington, "Yatırımcılar piyasayı hangi yönden okuyacaklarını bilmiyor," dedi ve "Herşey yeniden küresel büyümeye ilişkin endişelere geri döndü. Alcoa'nın beklenenden kötü kar açıklaması, ABD'de şirketlerin bir kısmının sıkıntı çektiğini gösteriyor" yorumunda bulundu.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 07:31'de yüzde 0.8 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde0.9 yükseldi ve son dört haftada ilk kez haftalık kazanca yöneldi. Bloomberg'in 20 gelişen piyasa parasını takip eden endeksi son beş günde yüzde 3.6 yükseldi.

(15:30'da güncellendi)