Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pek çok ekonomist, Fed politika yapıcılarının hala faiz oranlarını bu yıl artırma kararı alacağını tahmininde bulunuyor. Ancak onların güveni bile Fed’in son toplantı tutanaklarının yayımlanmasının ardından Perşembe günü biraz sarsıldı

New York’taki Standard Chartered Bank kıdemli ekonomistlerinden Thomas Costerg, “Hala faiz artırımının Aralık’ta geleceğini düşünüyoruz. Şimdilik onlara güveneceğiz ancak faiz oranlarını artırmamak için her seferinde bir sürü mazeret buluyor gibi görünüyorlar” dedi.

Fedderal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 16-17 Eylül toplantı tutanaklar yetkililerin ABD ekonomisi ile ilgili oldukça iyi hissettiğini gösterdi. İşsizlik beklediklerinden daha hızlı geriledi, tüketici harcamaları ivmelenme gösterdi ve konut piyasasından cesaret verici sinyaller geldi. Petrol fiyatlarındaki gerileme ve doların güçlenmesi gibi enflasyonu Fed’in yüzde 2’lik hedefinin oldukça altında tutan faktörler, geçici olarak tanımlandı.

Öte yandan yurtiçi ekonomi verilerinin gücü yurtdışındaki tehditlerle sarsıldı. Çin’de büyümenin yavaşlaması ve bu durumun diğer gelişmekte olan ekonomilere sıçrama olasılığı, doların daha da güçleneceği risklerini yükseltti. Doların güçlenmesi, ABD ihracatını yabancı piyasalarda daha pahalı hale getirirken, ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Ancak bu durum komitenin büyüme ve enflasyon görünümünü değiştirmedi, sadece görünüme yönelik riskler ile ilgili görüşleri değişim gösterdi. Sonuç olarak ihtiyatlı olma vurgusu hakim oldu.

Tutanaklarda, “Komite, ekonomik görünümün kötüleşmediğine dair ek bilgiler beklemenin ihtiyatlı olduğuna karar verdi” ifadesi yer aldı. Diğer yandan pek çok Fed yetkilisinin faiz artırımının bu yıl gerçekleşmesi taraftarı olduğu kaydedildi.

Connecticut’taki Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, “Fed’in kredibilitesi zaten sallantıda. Piyasa katılımcıları, Fed’in genişlemeci politikayı uzun bir süre sürdürmek için bir mazeret bulacakları sonucuna vardı” diye konuştu.

New York’ta bulunan JPMorgan Chase & Co. ABD baş ekonomisti Michael Feroli, faiz artırımının hal Aralık ayında geleceğini düşündüğünü belirtti ancak tutanaklarda bu değerlendirmeyi destekleyen fazla bir kanıt bulamadığını ifade etti.