Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(24:00'te güncellendi)

Dolar euro karşısında, Fed yetkililerinin yıl sonuna kadar faiz artırımına gidilmesini desteklerken, aynı zamanda küresel piyasalardaki volatiliteyi deişaret etmelerinin ardından üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Doları gösteren endeks Haziran ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi ve bu yılki kaybını yüzde 5.4'e daralttı. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ABD ekonomisine yönelik güveninin azaldığını, ancak merkez bankasının 2015'te faiz artırımına gitmeini beklediğini söyledi.

New York Fed Başkanı William Dudley, 2015 yılında faiz artırımına gidilmesi taraftarı olduğunu ancak bunun bir taahhüt olmadığını kaydetti. Federal Açık Pİyasa Komitesi'nin (FOMC) dün açıklanan geçen ayki toplantısının tutanakları, yetkililerin para biriminin enflasyon ve ihracatı düşürme konusunda ne kadar güçlü olup olmadığının tartışıldığını gösterdi.

New York'ta Westpac Banking Corp. kuzey yarıküre için baş Döviz stratejisti Richard Franulovich, "Dolar için kısa vadeli görünüm olukça zorlu," dedi ve "Fed tutanakları ile birlikte, ABD ekonomik büyümesindeki zayıflama işaretleri dolar için olumsuz " şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında TSİ 15:15'te yüzde0.7düşüşle 1.1358 seviyesine geriledi ve 18 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü. ABD para birimi yen karşısında yüzde 0.3 yükselerek 120.27 yene çıktı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi haftalık bazda yüzde 1.4 kaybetti.

Lockhart, Cuma günü New York'ta yaptığı konuşmada, "Bugün altı hafta öncesine göre güvenim hafifçe daha az," dedi ve "Riskler şimdi hatta, karışık gelen verilere bağlı olarak, birkaç hafta öncesine göre biraz daha aşağı yönlü" diye konuştu.

Dudley,Eylül'deki Fed toplantısı sırasında ekonomi hakkında daha fazla bilgi istediğini söyledi. Diğer bir konuşmada, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, zayıf denizaşırı ekonomilerin ABD ekonomisi üzerinde baskı oluşturabileceğini ve enflasyon üzerinde beklediğinden daha uzun bir süre aşağı baskıya katkıda bulunabileceğini söyleyerek, faiz artırımının daha sonra yapılmasını desteklediğini belirtti.

(24:00'te güncellendi)