Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14.50'de güncellendi)

Gelişen piyasa para birimleri, Fed’in faizleri 2015’te artıracağı beklentilerinin gerilemesi ve petrolün yükselmesi ile 17 yılın  en büyük haftalık artışını göstermeye ilerlerken, hisseler değerleniyor.

20 gelişmekte olan ülke para birimini takip eden Bloomberg endeksi, bu hafta yüzde 3.4 yükselerek 2011’den bu yana en kötü çeyrek dönemlik kayıptan toparlanma gösterdi. Endonezya rupiahı, Rusya rublesi dolar karşısında en az yüzde 6 güçlenerek en iyi performansları sergiledi. MSCI gelişen piyasa hisse senedi göstergesi, yaklaşık 4 yılın en iyi haftasını kaydetmeye ilerliyor. Küresel fonlar Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Tayvan ve Tayland hisselerine net 1.2 milyar dolar aktardı. Petrol Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık yükselişi göstermeye hazırlanıyor.

Fed’in faizleri Aralık ayında artıracağı ihtimali yüzde 39 olarak fiyatlanıyor. Bir ay önce bu olasılık yüzde 60 olarak görülüyordu. Perşembe günü açıklanan FOMC toplantı tutanaklarının ardından faiz artışın 2015’te geleceği beklentileri geriledi. Tutanaklara göre yetkililer, Çin’deki yavaşlama ve doların güçlenmesinden endişe ediyor. Pacific Investment Management Co., Australia & New Zealand Banking Group Ltd. ve Commonwealth Bank of Australia’ya göre bu hafta gelişen piyasa para birimlerinde bir eğilim dönüşünün başlangıcı değil.

Singapur’daki Commonwealth Bank Döviz stratejisti Andy Ji, “Dolarda bazı uzun pozisyonlar kayda değer bir şekilde azaldı ve bu durum gelişen piyasa paralarına yaradı. Asya paraları Fed’in artırımı ertelemesinden destek bulsa da Çin’de ekonomik performansın hala kötü olduğu gerçeğinden kaçamazsınız. Çin verileri hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse güven zayıflar” dedi.

(14.50'de güncellendi)