Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, talepteki artışın küresel arz fazlası sorununu hafifleteceği spekülasyonu ile varil başına 50 doların üzerine çıktı ve yükselişi ikinci güne taşıyor. Petrol Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydetmeye ilerliyor.

Petrol vadelileri, hisse senedi piyasalarındaki rallinin etkisiyle New York’ta yüzde 2.3 kadar yükseldi. Vadeliler bu hafta yüzde 11 artış gösterdi. PIRA Energy Group başkan ve kurucusu Gary Ross, “Sektördeki yeni sermaye disiplini tüketimin arzı yakalamasına yardımcı olacak” dedi. 15 milyar dolarlık emtia varlığı yöneten Pacific Investment Management Co. petrolün önümüzdeki 12 ayda yükseleceği tahmininde bulundu. Şirket, emtidaki gerilemede en kötünün geride kalmış olabileceğini belirtti.

Petrol, artan talebin arz fazlasını azaltacağı işaretleri ile Temmuz ayından bu yana ilk kez Perşembe günü varil başına 50 doların üzerinden işlem gördü. Arz fazlası sorunu petrol fiyatlarının 6 yılın en düşük seviyesine inmesine neden olmuştu. Fed politika yapıcıları, tutanaklara göre, faiz oranlarını artırmada acele etmeyecek. Tutanakların ardından doların gerilemesi, dolarla fiyatlanan emtianın daha çekici hale gelmesini sağladı.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Batı Teksas türü ham petrol, 50 dolar ile kilit bir seviyeye yaklaşıyor ve işlemlerin bu seviyede sürdürülebilmesi petrol için çok pozitif bir gelişme olur. Fiyatların dip seviyeyi gördüğüne işaret eden bir periyot geçirdik” değerlendirmesi yaptı.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.15 dolar kadar yükselerek varil başına 50.58 dolar oldu ve Sydney saati ile 16.41’de 50.49 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 1.62 dolar yükselerek 49.43 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 74 yukarısında seyrediyor.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 95 sent kadar veya yüzde 1.8 değerlenerek varil başına 54 dolardan alıcı buldu. Kontrat bu hafta yüzde 12 yükselerek Mart 2009’dan bu yana en sert artışı kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasında fark 3.41 dolar seviyesinde.