Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Fed’in ABD ekonomisini desteklemek için faiz oranlarını 2015’te sabit tutması gerektiğini belirtti. ABD Hazine tahvilleri, yükseliş göstererek güvenli liman talebinin artması ile küresel hisse senedi endeksini üst üste 2. yılda da geride bırakmaya hazırlanıyor.

Stiglitz, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Lima’daki toplantısında Bloomberg’e verdiği röportajda, “Amerika’nın toparlanması zayıf” dedi. Stiglitz, Fed’in bu yıl harekete geçip geçmeyeceği ile ilgili soruyu, “Umarım geçmez” diye cevapladı.

ABD Hazine tahvilleri, büyümenin yavaşlaması, enflasyonun gerilemesi ve yatırımcıların Fed’in faizleri artıracağı beklentilerini düşürmelerinden destek buluyor. ABD’de Cuma günü açıklanacak veri, ithal mal fiyatlarının Eylül’de bir önceki yılın aynı dönemine göre üst üste 14. ayda da gerilediğine işaret edebilir. Veri enflasyonun zayıfladığına yönelik işaretleri artırabilir. Merkez bankasını tercih ettiği fiyat göstergesi 3 yıldan uzun bir süredir yüzde 2’lik hedefin altında seyrediyor.

ABD Hazine tahvilleri Cuma günü iki günlük düşüşün ardından yatay seyrediyor. 10 yıl vadeli tahvil faizi Londra saati ile 06.54’te yüzde 2.10 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 99 1/8 oldu.

ABD tahvilleri bu yıl yüzde 1.6 getiri sağladı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Hisse Senedi Endeksi, Bloomberg’in derledi verilere göre yüzde 1.1 geriledi. 2014 yılında ABD tahvilleri yüzde 6.2 yükseldi, hisse senedi endeksi yüzde 4.8 getiri sağladı.