Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Guvernörü Mark Carney, “Ülkelerin, ticaretin yavaşlaması ve gelişen piyasaların daralması ile büyüme için başka ülkelere bel bağlayamayacağını söyledi.

Carney, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Lima’da gerçekleştirilen yıllık toplantısında Perşembe günü, “Bu, oldukça sert bir ortam. Herkesin yurtdışından gelen talepte büyük bir yükseliş görülmeyeceğini kavraması gerekiyor” dedi.

Carney’in değerlendirmeleri, BOE yetkililerinin karşı karşıya kaldığı gerileme vurgu yaptı. Yetkililer, küresel çalkantı karşısında yurtiçi gücü değerlendirmeye çalışıyor. Para Politikası Komitesi’nin Ekim toplantısına ait tutanaklar Perşembe günü, enflasyon görünümümdeki zayıflama ile birlikte gösterge faizi yüzde 0.5 ile rekor seviyede tutma imkanının olduğu sinyali verdi.

Gelişen piyasalardaki volatilite ve uluslararası ortamın kötüleşmesi, Fed’in geçtiğimiz ay faizleri artırmadan kaçınmasına yeterli oldu. Carney, BOE’nin ilk faiz artırım zamanlamasının ABD Merkez Bankası’na göre belirlenmeyeceğini söyledi.

Carney, “ABD ekonomisinin durumu herkes için önemli olsa da Fed’in faiz artırım tarihi BOE için belirleyici değil” ifadesini kullandı.