Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko, çeliğin aşınmasını önlemeden vücudumuzun güneşten korunmasına yardımcı olmaya kadar hayatımızın her alanında bulunuyor. Havai fişeklerin kıvılcım saçmasına yardımcı olan çinko, mide rahatsızlığının tedavisinde bile kullanılıyor.

 Çinko fiyatları birçok diğer emtia kalemi gibi ihtiyacımızdan daha fazla üretilmesi ile geriledi. Ancak bu durum, dünyanın en büyük metal üreticisi Glencore Plc'nin üretimde üçte bir oranında indirime gideceğini açıklamasının ardından değişmek üzere olabilir. Çinko fiyatları, Cuma Glencore’un açıklamasının ardından en az 1989’dan bu yana en büyük yükselişi gösterdi.

 Çin'in yavaşlayan ekonomisi ham maddelere olan talebi baskılıyor ve bu durum, petrolden çeliğe kadar her şeyde arz fazlası yaratarak fiyatları aşağı çekiyor. Bir istisna olmayan çinko, stokların genişlemesi ile birlikte bu yıl Londra’da yaklaşık yüzde 20 geriledi.

 Mali durumunu desteklemeye çalışan Glencore, emtiadaki gerileme ile birlikte üretimi düşürme kararı aldı. Şirket, fiyatların kıt kaynakları doğru şekilde değerlemediğini belirterek rezervlerini toprakta tutmayı istediğini belirtti. Emtiadaki gerileme ve borç yükü ile ilgili artan endişeler Glencore’u sarstı. Şirketin hisseleri, toparlanması öncesinde geçtiğimiz hafta bir gün içinde yüzde 29 geriledi.