Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia, Pacific Investment Management Co.’nun emtiada en kötünün geride muhtemelen geride kaldığını belirtmesi ve madencilik şirketlerindeki yükselişlere destek olması ile 2012’den bu yana en iyi haftayı kaydetmeye ilerliyor. Glencore geçtiğimiz ayki rekor düşük seviyeden yaklaşık iki katına yükseliş gösterdi.

Bloomberg Emtia Endeksi bu hafta yüzde 3.9 ralli yaptı. Endeksteki yükselişe petroldeki yüzde 10’luk yükseliş öncülük etti. Petrol talebinin artacağı beklentisi, küresel arz fazlası sorununun hafifleyeceği spekülasyonu yarattı. Çinko, Glencore’un üretimi yaklaşık üçte bir oranında düşüreceğini açıklaması ile rekor seviyede ralli yaptı.

Ham madde fiyatlarının Ağustos’taki 16 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, borç yükü, ve üretimi düşürme baskısı altında ezilen üreticiyi rahatlattı. Pimco’ya göre projelerin rafa kaldırılması, maden operasyonlarının sonlandırılması ve üretimin düşürülmesi fiyatların altında bir taban oluşmasını sağlayacak. FTSE 350 Madencilik Endeksi bu hafta yüzde 18 ile 6 yılın en büyük artışını kaydetti.

Çinko yüzde 10 ile en az 1989’dan bu yana en sert yükselişi gösterdi ve Londra Metal Borsası’nda (LME) ton başına 1,834 dolardan alıcı buldu. LME’de işlem gören diğer 5 ana metal değerlendi. Bakır yüzde 3.7 yükseldi. Altın yüzde 1.4’lük artış ile ons başına 1,154.79 dolardan işlem gördü.