Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in eski Başkanı Ben S. Bernanke, ABD'nin altı yıldır süren ekonomik büyümesinin, Fed'in büyümeyi yoğun varlık alımları yoluyla canlandırmak için erken harekete geçmesinden dolayı, Avrupa ve Japonya'nın çok ötesinde bir performans gösterdiğini söyledi.

Bernanke, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "ABD herhangi bir sanayileşmiş ülkeden çok daha iyisini yaptı," dedi ve parasal genişleme (QE) olarak da adlandırılan tahvil alımları serisini işaret ederek, "Avrupa henüz kriz öncesi seviyesine ulaşmış değil. ABD ve Avrupa arasındaki temel fark ne? ABD QE'ye altı yıl önce başladı" dedi.

Bernanke'nin anılarını yazdığı "Harekete Geçme Cesareti: Kriz ve Sonrasının Anıları" adlı kitabı bu hafta yayınlandı ve Eski Başkan bu kitapta Fed'in ABD ekonomisinin kurtarılmasına nasıl yardımcı olduğunu anlattı. Bernanke, Şubat 2006 ile Şubat 2014 arasındaki dönemde Fed'e başkanlık yaptı. Bernanke yerini, Başkan Yardımcısı iken kriz sonrası toparlanma stratejisini oluşturan çalışmaların merkezinde yer alan Janet Yellen'a bıraktı.