Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ithalat fiyatları Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla aylık yüzde 0.1 azaldı. Önceki ay revize rakamla yüzde 1.6 gerileyen ithalat fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre yüzde 0.5 gerilemesi bekleniyordu. Önceki ayın verisi revize öncesi yüzde 1.8 düşüş olarak açıklanmıştı.

İthalat fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ise, büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki düşüş ve dolardaki güçlenmenin yabancı malları daha ucuzlatmasının etkisi ile yüzde 10.7 düştü. Beklenti düşüşün yüzde 11.2 olması şeklindeydi. Önceki ayın verisi ise yüzde 11.4 düşüşten yüzde 11.3 düşüşe revize edildi.

Akaryakıt hariç ithalat fiyatları aylık yüzde 0.3 geriledi. Bu veri yıllık bazda yüzde 3.1 ile Ekim 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye hızlı bir şekilde çıkmama riski, dün açıklanan Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarına göre, politika yappıcıların faiz artırımını geciktirmesine neden oluyor.

İthal mallar, ABD'de tüketici harcamalarının yaklaşık yüzde 20'sini kapsıyor.