Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD merkez bankasının geçen ay, Çin’deki yavaşlayan büyümenin ABD enflasyonu ve büyümesi için ne anlama geldiğini anlamak amacıyla “zaman kazanmak” içn faiz artırımını ertelediğini söyledi ve küresel gelişmelerin para politikası üzerindeki baskısının geçmişe oranla daha da arttığını belirtti

Fischer, G20 toplantısı için bulunduğu Lima’da CNN International’a yaptığı değerlendirmede, “Fed geçmişte küresel gelişmelere daha az dikkat ediyordu,” dedi ve “Ancak Birleşik Devletler artan bir şekilde dünya ekonomisine entegre oluyor, tıpkı diğer ülkeler gibi ve şimdi yurt dışında olanların Birleşik Devletler’I etkilediği bir safhaya ulaştık” şeklinde konuştu.

Fischer’in yorumları, aralarında CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, enflasyon ve büyümeye yönelik kendi görünümünün yolunda gitmesi ile birlikte, halen bu yıl faiz artırımı beklediğni söyleyen  New York Fed Başkanı William C. Dudley’in de bulunduğu bazı yetkililerin konuşmalarının ardından geldi.

Fischer’e Fed’in ne zaman harekete geçmesi gerektiği konusundaki görüşleri doğrudan sorulmadı ancak, Başkan Yardımcısı, “Faiz artırımını Birleşik Devletler ekonomisi için uygun olmayan bir zamanda yapmayacağız” dedi.

Perşembe günü açıklanan Fed’in Eylül ayı toplantı tutanaklarına göre, yetkililer geçen ay, 2008’den bu yana bulunduğu  yüzde 0 ve yüzde 0.25 aralığındaki gösterge faizi, yavaşlayan Çin ekonomisinin enflasyonun yüzde 2 hedefine yükselmesini etkileyip etkilemeyeceğini görmek için değiştirmedi. Fed Başkanı Janet Yellen, 17 Eylğl’deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)  toplantısından bir hafta sonar yaptığı açıklamada, koşulların yıl sonundan önce faiz artırımını garanti ettiğini söylemişti.

Fischer, “Zamanla, yani birkaç yıllık bir sürede, enflasyonun yüzde 2 hedefine çıkacağından emin olmamız gerek,” dedi. Fed’in enflasyonu izlemede tercih ettiği gösterge Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 yükseldi ve Nisan 2012’den bu yana hedef seviyenin altında seyrediyor.