Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, parasal genişleme (QE) programının, kurumun enflasyon hedefine ulaşmasının niyet edilenden daha fazla sürecek olmasına karşın, beklenenden daha iyi işlediğini söyledi.

AMB Başkanı, Yunan Kathimerini gazetesine yaptığı değerlendirmede, "QE'den, ilk beklentilere ulşaması ve hatta bunların ötesine geçmesi ile birlikte tatmin olmuş durumdayız," dedi ve "Enflasyonun yüzde 2'ye yeterli oranda yakın olduğunu düşündüğümüz seviyelere yeniden yükselmesi ve bu seviyeler civarında istikrar kazanması daha önce algılanandan daha uzun sürecek gibi görünüyor, ancak bu durum büyük ölçüde düşen petrol fiyatlarından" şeklinde konuştu.

Draghi, QE'nin olumlu etkilerinin işaretleri olarak, düşen borçlanma maliyetleri, artan kredi hacimleri ve küçük işletmelerin kredilere daha iyi koşullarda ulaşabilmesini gösyerdi. Bu olumlu işaretlere karşın, enflasyon oranının Mart'tan bu yana ilk kez sıfır seviyesinin altına inmesi ve gelişen piyasalardaki yavaşlamanın risk oluşturduğunu kaydeden Draghi, AMB'nin ihtiyaç duyulduğunda varlık alım programını genişletmeye hazır olduğunu vurguladı.

Malta Toplantısı

Ekonomistler ve yatırımcılar, AMB'nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programını artırma yönünde adıp atıp atmayacağı konusunu değerlendiriyor. Merkez bankası bir sonraki para politikası toplantısını 22 EKim'de Malta'da gerçekleştirecek.

Mülakatta, Draghi ayrıca, Yunanistan'ın hem borç rahatlatma durumuna hem de kurtarma programının gerekliliklerini kararlı bir şekilde yerine getirmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Draghi, Yunanistan'ın 2016 yılında tekrar büyümeye dönmek için "iyi bir şans" yakaladığını ve ülkeyi Euro Bölgesi'nden çıkmanın eşiğine getiren krizin para birliğinin mevcut kurumsal çerçevesinin zayıflığına dikkat çektiğini sözlerine ekledi.

Draghi, "Merkez bankasının bazı politikacılar tarafından belli ülkelerin üyeliği konusunda karar verme çağrılarıyla karşılaştığı bir birlik doğru bir birlik olamaz," dedi ve "Merkez bankası bir merkez bankasının yaptığı işi yapmalı, örneğin ota vadede fiyat istikrarının sürdürülmesini sağlamalı ve bu gibi kararlar alması konusunda çağrılarla karşılaşmamalı. Bu nedenle daha büyük çaplı bir siyasi entegrasyona doğru yönelmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.