Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co. (Pimco), gelişen piyasa para birimlerindeki karamsar görünümünü sürdürüyor. Pimco, hatta gelişmekte olan para birimlerinde görülen 17 yılın en büyük rallisinin şirketin düşüş beklentili iddialarda bulunmasını desteklediğini belirtti.

Pimco gelişen piyasa para yöneticilerinden Luke Spajic, Pazartesi gün verdiği röportajda, “Söz konusu para birimlerinde mevcut seviyeden gerileme görülmesi bir haftaya önceye göre daha muhtemel görünüyor” dedi. Pimco’nun gelişmekte olan ülke fonu geçtiğimiz 5 yılda muadillerinin yüzde 97’sinden daha iyi performans gösterdi. Pimco 1 Ekim tarihli rapora göre 1.52 trilyon dolarlık varlık yönetiyor. Şirket, Malezya ringgiti, Tayland bahtı ve Güney Kore wonu gibi para birimlerinde düşüş beklentisi ile açılan kısa pozisyonları olduğunu belirtti.

Gelişen piyasa para birimleri geçtiğimiz hafta yükseliş gösterdi ve traderların Fed’in faiz artırımını gerçekleştireceği tarih ile ilgili tahminlerini ötelemesi ile 1998 yılından bu yana en büyük ralliyi yaptı. Spajic, gelişen piyasa paralarında toparlanmanın ne kadar süreceğini bilmediğini ancak ihracat ve ekonomik büyüme projeksiyonlarının gerilemesi ile Asya genelindeki “deflasyon baskısı”nın para birimleri üzerinde olumsuz etki yaratacağını söyledi.

Pimco’nun endişeleri Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kaygıları ile paralellik gösteriyor. IMF, 6 Ekim’de küresel ekonomik genişleme için 2015 tahmini yüzde 3.3’ten yüzde 3.1’e düşürmüştü. Fon söz konusu kararında gelişen piyasalardaki yavaşlamanın etkili olduğunu ifade etti. IMF, bankaların ve diğer şirketlerin sahip olduğu yüksek borç oranlarının gelişen ekonomileri finansal stres ve sermaye çıkışlarına karşı duyarlı hale getirdiğini belirtti.

20 gelişen piyasa para birimini takip eden Bloomberg Endeksi Eylül itibarıyla sona eren 3 aylık dönemde yüzde 8.3 geriledi ve 2011’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik düşüşü kaydetti. Endeks o zamandan bu yana yüzde 3.9 yükseldi.