Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 6 haftanın en kaybını vermesinin ardından OPEC üretiminin artış göstermesi karşısında Çin’de talebin arttığı işaretleri ile düşüşü sonlandırdı.

Petrol vadelileri, Pazartesi günü yüzde 5.1 gerilemesinin ardından New York’ta yüzde 1.3 kadar yükseldi. Çin’in petrol alımları, total ithalatın düşüşü genişletmesine rağmen Eylül ayında 3 ayın en düşük seviyesinden toparlandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla Salem El-Badri’ye göre, küresel petrol tüketimi genişlerken, OPEC dışı ülkelerde arz gerileyecek.

Petrol, geçtiğimiz hafta Temmuz ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerine yükseldi. Ancak petrol, piyasadaki arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu ile kazançları korumada başarısız oldu. Çin’deki ekonomik yavaşlama, emtia fiyatlarında yaşanan düşüşler ile birlikte küresel büyümeyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. OPEC, petrol talebinin güçleneceğini öngörmesi ile birlikte üretimi 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Sydney’deki Fat Prophets analistlerinden David Lennox, “Petrolde yaşanan herhangi bir ralli, fiyatları aşağı iten faktörlerin değişmemesi ile baskılanmış kalacaktır. Arz fazlası sorunu hala sürüyor” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 62 sent kadar yükselerek varil başına 47.72 dolar oldu ve Singapur saati ile 13.22’de 47.39 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 2.53 dolar gerileyerek 47.10 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 6 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yaklaşık yüzde 11 düştü.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 68 sent kadar veya yüzde 1.4 artış ile varil başına 50.54 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 2.79 dolar düşüş ile 49.86 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.80 dolar seviyesinde.