Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Türkiye'nin demokrasine, huzur, barış iklimine atılmış bir bomba" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, özel bir TV kanalına dün değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Şimşek, Ankara'da hafta sonu gerçekleşen terör saldırısına ilişkin, "Türkiye'nin demokrasine, huzur, barış iklimine atılmış bir bomba. Biz, bir ve beraber oldukça, hep birlikte terörü lanetledikçe asla ve asla bu saldırılar nereden gelirse gelsin, kim tarafından kurgulanırsa kurgulansın başarılı olamayacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin zor bir coğrafyada yaşadığını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin etrafında savaş, kaos, kan ve gözyaşı bulunduğuna işaret etti. Bölgede 100 yıl önce büyük bir oyun sahnelendiğini dile getiren Şimşek, 100 yıl sonra bu büyük oyun tekrar sahneleniyormuş gibi bir durum bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de etnik ve inanç grubu anlamında birtakım farklılıklar bulunduğuna değinen Şimşek, bunların geçmişte tehdit olarak görüldüğünü, AK Parti olarak ise zenginlik olarak gördüklerini söyledi. Şimşek, "İlk defa bu geniş coğrafyadan bir ülkede bir siyasi hareket, AK Parti hareketi çok karmaşık etnik ve mezhep problemlerini daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlük, kardeşlik hukuk içerisinde çözme çabasına girdi. Kürt meselesine yaklaşımımız bu olmuştur" dedi.

Şimşek, çözüm süreci bağlamında yapılan reformların başarılı olduğunu, terör örgütünün isyan çağrılarının artık karşılık görmediğini kaydetti.

Siyasilerin bu ortamda nasıl davranması gerektiği yönündeki soruya karşılık Şimşek, "Sağduyulu davranmamız lazım. Daha hiçbir inceleme yapılmadan, neden, niçin konusunda daha konular sıcakken birbirine parmak sallamalar, örneğin HDP'nin yaptığı gibi devlete 'katil' nitelemesi yapmak, çok sorumsuz yaklaşımlar" diye konuştu.

Günün 24 saati bir robota da barış dedirtilebileceğini ama ne barış ne de bir anlamı olacağını vurgulayan Şimşek, "Barış, kardeşlik deyip duruyorlar, ondan sonra şiddetin her türlüsü noktasında da aralarına mesafe koymuyorlar" ifadesini kullandı.

Şimşek, yaşananların ekonomiye etkisine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Ankara'daki patlamanın etkisi moral açısından, enerjimizin bir süreliğine geçici olarak ülke sorunlarından sadece bu noktaya odaklanma konusunda kayıplar var ama kalıcı bir tahribat beklemiyorum. Fakat Doğu ve Güneydoğu'daki şiddet sarmalının, ikliminin etkileri çok derin olacak. Çünkü Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde inanılmaz ekonomik toparlanma, heyecan, yatırım, istihdam ve umut vardı. Terör örgütü olarak empoze edilen şiddet ikliminin etkileri ise büyük olacak. İnanılmaz büyük bir toparlanma vardı. Şimdi sadece korku, şiddet, baskı iklimi var. Şikayetler alıyorum, Doğu ve Güneydoğu'ya kimse vadeli mal satmak, sigorta şirketleri sigorta yapmak istemiyor. Turizm durma noktasına geldi."

Şimşek, şiddetin, terörün en büyük yansımasının bölge halkına olduğunu vurgulayarak, "90'lı yıllara dönmeyerek, terörle mücadeleyi hukuk içerisinde yaparak, kamu düzeni en iyi şekilde işlediğinde tekrar o fırsatlar, ekonomik faaliyetler hız kazanacak. Hukuk devleti içerisinde terörle çok güçlü mücadele edeceğiz ama bölgeye yatırımlar, çözüm süreci iradesi devam edecek" dedi.


AA