Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Çin ithalatında yaşanan gerileme ile 7 günlük yükseliş dönemini sonlandırdı. Çin’in ithalatı beklentilerin üzerinde düşüş göstererek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yavaşladığı işaretlerini artırdı.

Çin’e yapılan mal gönderimi, yüzde 20.4 ile düşüşü 11 aya taşıdı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 152lik bir gerileme öngörmüştü. Çin verisi,  Güney Kore, Tayvan ihracatı için karamsar bir tablo çiziyor. Bu ülkeler Çin’i en büyük ihracat pazarları olarak görüyor. Emtia endeksi düşüşü ikinci güne taşırken, Endonezya rupisi kayıplara öncülük ediyor. Bu durum palm yağı ve kömür üreticisi ülkenin görünümünü zayıflatıyor. Malezya ringgiti petroldeki düşüş ile değer kaybediyor.

Bank of Singapore Ltd. Döviz stratejisti Sim Moh Siong, “Petrol fiyatlarının gerilediğini gördük. Yatırımcılar ana tabloyu neyin etkilediğini görmek için bekliyor ancak aslında gelişen piyasa büyümesindeki yavaşlama bakımından değişen bir şey yok” dedi.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi geçtiğimiz 7 günde yüzde 1.7 yükselmesinin ardından yüzde 0.3 geriledi. Rupiah yüzde 1.3, ringgit yüzde 1.2 değer kaybetti. Emtia göstergesi iki günlük kaybı yüzde 1.2’ye genişletti. Brent petrol yüzde 5.3 düştü.