Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

El Nino olarak bilinen hava olayları tarım emtiasında etkisini göstermeye başladı. ABD ve Avustralya'da resmi tahmin uzmanları son 20 yılın en şiddetli El Nino'su konusunda uyarıda bulunurken, Japon bilim adamları ise Pasifik'teki deniz suyu sıcaklığının 1950'lerden bu yana en yüksek seviyelere ulaştığını aktardı.

Tarım üreticilerinden gelen uyarılar da son dönemde artıyor. Brezilyalı şeker üreticileri şiddetli yağmurların şeker kamışlarının kalitesini düşüreceğini belirtiyor. Avustralya, Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde ise çiftçiler palmiye yağı, buğday, kakao ve kahve üretiminin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Açıklamaların yansıması fiyatlamalar da kendini gösteriyor. Son 3 haftada şeker yüzde 31, süt yüzde 36, palmiye yağı yüzde 13.1 ve buğday fiyatı yüzde 6.1 yükseldi.

El Nino olarak bilinen hava olayları Pasifik'in ekvator bölgesinde rüzgarın yavaşlaması ve ters dönmesi sonucu oluşuyor. Bu durum su sıcaklıklarını yükselterek, iklimin değişmesine yol açıyor.

Piyasalarda yaşanan yükselişten tüketiciler de etkilenmeye başladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünya gıda fiyatları eylül ayında 18 ayın ardından ilk kez yükseldi. Türkiye'de de yıllık gıda fiyatları artışı yüzde 10.73 ile tüketici fiyatlarında en fazla artan kalemlerin arasında yer alıyor.